Sunday, January 20, 2013

Essay by Roxana - UKRAINIAN


Мови-Дороговкази до Культури
Кажуть, що скільки мов ти знаєш, стільки разів ти Людина. Найважливішою мовою для кожної людини є, звичайно, рідна мова. Її треба знати дуже добре, пишатися нею і казати іншим людям спілкуватися рідною мовою. Наймилішими для людини є звуки рідної мови. Її значення для людини важко уявити. Лише людина має дар Божий знати. "Спочатку було Слово. І слово це було Бог..." - так пише Біблія, велика книга мудрості.
За мовою можна впізнати людину та  її погляди на життя. Добре слово часом більше допомагає, ніж десять рук. І, навпаки, погане слово може відбити охоту до роботи. 
 Роль мови для людини - це саме життя. Доки живе мова, доти живий і народ. Мову треба любити, вивчати та розвивати. Треба боротися за красу нашої мови, за її правильність та  багатство.
За допомогою мови люди спілкуються між собою, виражають свої думки, почуття. Не має і не може бути мови без суспільства, а суспільства - без мови. Для кожного народу, кожної нації, найближчою і найдорожчою є його рідна мова. Рідною мовою української нації є українська мова. Поняття рідної мови – це поняття про рідний край, батьківську хату, материнське тепло. Українська мова постійно розвивається і збагачується. Дуже важливо знати більш, ніж одну мову. Знання мов вказує на освітченість людини. Поет О. Олесь так писав про нашу рідну українську мову:
                                    В землі віки лежала мова
                                    І врешті вибилась на світ,
                                    О мово, ночі колискова!
                                    Прийми мій радісний привіт...
                                    Цвіти і сяй, моя державна мова....
Роксана Цокан